maanantai 12. helmikuuta 2018

Osmollako DIM ?

Osmon tapauksesta voit lukea paremmin kirjoituksesta Osmo - 10.5.2017

En näköjään ole tänne kirjannut tuloksista vielä mitään. Tulos olikin kaikin puolin hyvin järkyttävä ja jätti sanattomaksi. Tulokset saatiin kesäkuussa 2017.
Löydöksenä: oikean silmän krooninen sidekalvontulehdus. Vasemman takajalan kuolioinen, märkivä lihastulehdus. Perna oli hieman turvoksissa, sekä osa imusolmukkeista turvonneet. Lihaksistossa, luustossa tai missään muissa elimissä ei muutoksia. Tutkimuksissa ei todettu rakenteellisia kehityshäiriöitä, kasvaimia, vierasesineitä tai merkkejä tarttuvista taudeista tai myrkytyksistä.

(Tässä vaiheessa hengitän syvään ja nieleskelen ettei itku takertuisi jälleen kurkkuun)

Mitä tulokset sitten kertovat ? Periaatteessa eivät mitään. Muuta kuin että Osmo oli kipeä. Todella kipeä. Ja on hyvin musertavaa, ettei sitä huomattu aiemmin. Ellei tuollainen erittäin vakava ja pitkälle edennyt tulehdus voi kehittyä lyhyessä ajassa. Toisaalta tulokset auttoivat etsimään tietoa ja mahdollisia syitä. Ja ne myös auttoivat ymmärtämään tilannetta edes jotenkin. Emme olisi voineet tehdä mitään sinä iltana, kun Osmon kanssa menimme päivystykseen. Emme olisi voineet valita mitään hoitomuotoa, joka olisi Osmoa voinut siinä tilanteessa auttaa enempää. Käytimme kaiken tiedon ja taidon, joka meillä sillä hetkellä oli saatavilla.

Tuloksien myötä DIM:n. Eräs Instagram seuraajamme ehdotti sitä kun kyselimme apua maailmanlaajuisesti, josko joku olisi kuullut halvaantumiseen liittyvistä sairauksista ja Osmolla ilmenneistä oireista. Se kuitenkin jäi taka-alalle ja vasta tutkimustulosten ja pitkällisen internetin syövereiden tutkimisen jälkeen muistin sen. Tässä mielestäni hyvä tiivistelmä DIM:stä Sieltä löytyy mm. minkälaisia tuloksia ruumiinavauksessa tulisi löytyä. Tietoa löytyy myös yksinkertaisesti hakusanoin "Ferret DIM". Valitettavasti suomeksi ei ole saatavilla oikein mitään.

DIM on tulehduksellinen lihasairaus. Se ei ole niin tunnettu Suomessa. Atlantin toisella puolella se on yleisempi, sekä jossain määrin myös Euroopassa. Se on sairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Mikäli fretillä todetaan DIM, se todennäköisesti menehtyy siihen. Oireet voivat myös edetä todella nopeasti ja DIM:stä tietoa etsiessä etenkin lausahdus "Owners often report that their ferret was normal one day and then had signs of DIM the next." säväytti. Eli ensin fretti on ollut ihan normaali ja yhtäkkiä seuraavana päivän on ilmennyt DIM:n oireita. Löydökset ja oireet, joita tiivistelmässäkin todetaan DIMiin liittyvän, sopivat Osmon tapaukseen.

Alleviivattuna ne fyysiset oireet, joita ehti ilmetä:

Physical Signs of DIM: Initial signs of DIM are variable but commonly include: a severe, persistent, fluctuating fever (usually over 104° F), severe lethargy and weakness, masses under the skin (commonly in an armpit, but can be anywhere); abnormal stools, and a decreased appetite. Other signs that are often observed (especially as the disease progresses) include: elevated respiratory and heart rates, dehydration, clear discharge from the nose (and sometimes the eyes), depression, nausea, and skin or coat changes, such as orange dots or abrasions. Ferrets with DIM often seem to be in pain when they are touched on the back or hind end. A veterinarian may detect a heart murmur in a ferret with DIM. Although signs of DIM usually come on relatively quickly, the duration of the illness can be days to weeks, or even months. 

Sekä patologiset löydökset:

Pathologic findings: Biopsies of enlarged lymph nodes and muscle tissue reveal severe, widespread inflammation, often with suppurative (pus) changes. The inflammation appears to have a multi-focal distribution; therefore, ferrets with DIM occasionally will have a negative muscle biopsy. 

Lisäksi maininta Diagnostic results kohdassa: "Except for an occasional enlarged spleen or abdominal lymph node, x-ray and ultrasound results are usually normal." Myöskään Osmolla ei röntgenissä eikä ultrassa näkynyt mitään erikoista.

Emme ole mitenkään varmoja, että kyseessä olisi DIM, vaikka kysyimme vielä jälkikäteen avauksen tehneeltä tutkijalta, voisiko se olla mahdollista ja saimme vastaukseksi, että kyllä voi olla. Mutta koska sitä ei ole testein todistettu, jäämme sen verran arvailujen varaan, etten halua väittää näin olleen.

Tämä on kuitenkin jälleen arvokasta tietoa frettien sairauksien osalta. Ainakin itselle. En ole DIM:stä kuullut aiemmin ja tämän myötä olen myös kääntänyt aika paljon englanninkielistä tekstiä aina frettien perus anatomiasta lähtien. Myös erilaiset oirekuvaukset ja mahdollisen menehtymisen jälkeen tehnyt tutkimuset tuottavat äärimmäisen tärkeää tietoa frettien sairauksista. Siksi suosittelen kaikkia teettämään ruumiinavauksen. Etenkin jos fretin kuolinsyy ei ole selvä (esimerkiksi suolitukosleikkauksen jälkeinen komplikaatio).
Olen nyt jo useamman kerran joutunut toteamaan, sekä omalta kohdaltani, että myös tuttujeni kohdalla, että kyllä se tieto helpottaa. Eräs nuorempikin fretti, jonka viimeisellä matkalla olin mukana ja joka on niin elävästi jäänyt mieleeni ja sydämeeni.. Oli toisaalta helpotus (vaikkakin myös todellinen järkytys) kuulla, että mm. sen sydämestä oli löytynyt kasvain. Avauksen tiedot selittivät monta tekijää, joita olimme yrittäneet kuluneiden viikkojen aikana selvitellä.

Tietoa lemmikkieläimen lähettämisestä ruumiinavaukseen löytyy mm. Eviran sivuilta ja "Usein kysytyt kysymykset lemmikkieläimen lähettämisestä ruumiinavaukseen" koosteesta. Sekä varsinaiset pakkausohjeet. Haluan nämä tähän koostaa, koska siinä vaiheessa kun tilanne tulee eteen, on tärkeää, että jostain on saatavilla tiedot, kuinka toimia. Meillä ihanasti frettitutut auttoivat lähetteen kirjoittamisessa ja neuvoivat, kuinka toimia. Itsellä kun ei välttämättä siinä tilanteessa ajatus kulje kovin kirkkaasti..

Vinkkaan vielä lopuksi, että frettiliitto kerää tietoja frettien kuolinsyistä.
http://frettiliitto.fi/frettirekisteri/kuolinsyyarkisto/ 

Rekisterin tarkoitus
"Arkiston tarkoitus on auttaa tilastoimaan frettien kuolinsyitä ja helpottaa, sekä eläinlääkäreitä, että omistajia löytämään informaatiota sairauksista. Arkistoon kerätään fretin patologinen tutkimusraportti sekä omistajan kertomat kuolemaa edeltäneet oirekuvaukset, ja mahdolliset ko sairauteen liittyvät aiemmat eläinlääkärikäyntien todistukset sekä laboratoriotulokset.
Patologisia tutkimusraportteja kerätään ja julkaistaan myös pelkistä kudosnäytteistä, vaikkei kyseessä olisikaan kuolemaan johtanut sairastuminen."


♥ Osmo ♥



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti